Psalmtips från Stefan Normark

Det här tycker jag är ett mycket, mycket spännande projekt. Finns det något som jag tror att vi odlar alldeles för lite, så är det psalmer. Finns så mycket intressant kring musik, texter, teologi och historia. Samtalade med organist Bruno Wallenström från Gällivare för en tid sedan, och han utbrast: Finns det något vackrare än riktigt fin psalmsång. Ja, det kan man verkligen undra.

Själv odlade jag under Bureåtiden något som vi kallade psalmafton med café. Det var tematiska kvällar kring en psalm eller textförfattare. Ibland någon inbjuden gäst och ibland tillsammans med barn- eller ungdomskör. Det blev mycket uppskattat och pågick i flera år. En grund som kanske kan vara någon slags utgångspunkt. Jag tror det är viktigt att försöka rikta sig till fler än dom som "kommer ändå". Inte alltid lätt, men en utmaning.

För något år sedan samtalade jag med Tord Larsson (präst och jazzmusiker som jag tror du känner till). Han bor i Lund där han f n undervisar, men är också ledare för Woobling Woodwinds från Skellefteå. Dom ringde härom veckan och undrade om vi inte kunde göra något kring psalmer. Han är sugen på att arrangera och genomföra ett projekt. Dessutom är han mycket kunnig i teologi. Jazz och Luther det är hans specialiteter. Ganska spännande. Kan vara nå´t.

Bästa hälsningar / Stefan Normark, organist i Skellefteå landsförsamling

Tillbaka

© KMF i Luleå stift 2005